Temes
Blog´s
-
Fa 2 dies
-
-
-
-
-
-
-
-
Links
Blog Archive
- 2025 ( 2 )
- 2024 ( 1 )
- 2023 ( 1 )
- 2020 ( 4 )
- 2019 ( 7 )
- 2018 ( 7 )
- 2017 ( 9 )
- 2016 ( 4 )
- 2015 ( 14 )
- 2014 ( 13 )
- 2013 ( 25 )
- 2012 ( 35 )
- 2011 ( 25 )
-
2010
(
45
)
- de desembre ( 1 )
- de novembre ( 4 )
- d’octubre ( 4 )
- de juliol ( 5 )
- de juny ( 7 )
-
de maig
(
12
)
- NAICA. El Prof. Giovanni Badino omple la Sala Pier...
- NAICA. Barcelona, 20 de maig. Els cristalls més gr...
- NAICA. El llibre
- NAICA. Giovanni Badino, coordinador científic i t...
- NAICA. Com es va descobrir La Cueva de los Cristales.
- NAICA. TOLOMEA, un mono amb gel per explorar La Cu...
- NAICA. La Cueva de los Cristales desapareix?
- Concurs fotos
- Les papallones i el canvi climàtic
- Lliurament dels premis "Espeleologia i més", dium...
- Veredicte del Jurat . Concurs Sarawak de fotografi...
- Èxit de participació en el concurs de fotos “Espe...
- d’abril ( 3 )
- de març ( 2 )
- de febrer ( 7 )
Lo RatPenat
NAICA. Com es va descobrir La Cueva de los Cristales.
La cueva de los Cristales es una cavitat que es troba a 300 metres de fondaria dins la Mina de Naica, excavada al sud de l’estat de Chihuahua, al nord de Mèxic.
La mina forma part d’un sistema geològic alimentat per aigües termals. Són aquestes aigües i les altes temperatures subterrànies les que, poc a poc, van anar creant una gegantina geoda de parets vermelles, farcida d’impressionants, enormes i bellíssims cristalls de selenita, també nomenada “pedra de la lluna” pel seu color, brillantor i transparència.
La descoberta de la Cueva de los Cristales va ser del tot accidental. Per poder extraure el material de la mina, principalment plom, zinc i plata, entre altres minerals, es necessari bombejar l’aigua calenta que inunda les galeries. I va ser en una d’aquestes complexes operacions quan es va drenar l’aigua que havia inundat la cova durant mes d’un milió d’anys, tot deixant al descobert una meravella de la natura excepcional i única.
Reproduïm un paràgraf publicat en el “Proyecto Naica” on es transmet l’emoció que van sentir els primers exploradors de la cova.
“Aparece en las profundidades de nuestro planeta cuando los seres humanos habíamos perdido la capacidad de asombro ante todo lo que en la superficie ya nos era conocido. Un viaje al interior de la tierra, pero también al interior de nosotros mismos, al invitarnos a la comprensión sobre su verdadera trascendencia y a un debate de actualidad sobre nuestra relación con la naturaleza y con nuestro planeta”.
Un d’aquests exploradors és Giovanni Badino, físic, professor de la Universitat de Torino i espeleòleg del grup italià La Venta que ha estat convidat per Sarawak perquè ens expliqui la seva experiència.