Contacta

Lo RatPenat

BASES CONCURS FOTOGRAFIA . Espeleologia i més




Encetem aquest blog amb un concurs de fotografia, fàcil i divertit perquè tothom hi participi. El jurat està format per vuit companys de diferents grups i de Sarawak que han acceptat la proposta amb predisposició i bon humor. Tots son personatges prou coneguts en el món de l’espeleologia, l’alpinisme i la fotografia.

Les fotos s’enviaran via e-mail a Sarawak i s’aniran penjant al blog. Un cop s’acabi el termini, cada membre del jurat votarà les tres fotos que consideri millors de cada modalitat (A- Espeleologia
B- Exploracions i Geografia). La suma de vots determinarà la millor de cada modalitat.

Agraïm als companys del jurat i als espònsors Beal, Desnivel i Editorial Alpina, la seva col•laboració.

Bases

La participació és online i lliure.
Hi pot participar tothom, menys els membres del jurat.
El jurat desconeixerà el nom de l’autor.

Modalitats:

A-Espeleologia
B-Exploracions i Geografia (alpinisme, excursionisme, viatges naturalistes, vies ferrades, engorjats, flora, fauna, arqueologia, biologia....)

Condicions:
Enviar un e-mail a sarawak@sarawak.cat
Màxim 5 fotos per autor per cada una de les modalitats
Format JPG.
Mida màxima de la foto: 1 MB de dimensions proporcionades a 800×600 px.
No més de 5 MB per e-mail
Fer constar:
Nom de l’autor, e-mail de contacte, telèfon i població.
Títol de la foto i lloc.

Premis:

Modalitat Espeleologia
1 corda semi-estàtica BEAL Speleniun 10 mm de 60 metres
1 lot de llibres d'Ediciones Desnivel
1 lot de productes de l’Editorial Alpina.


Modalitat Exploracions i Geografia
1 corda dinàmica BEAL Joker 9,1 mm de 60 metres
1 lot de llibres d' Ediciones Desnivel
1 lot de productes de l’Editorial Alpina.

Termini de presentació: 30 d’abril del 2010

Publicació veredicte jurat: 5 de maig

Lliurament dels Premis: 8-9 de maig en la 16a Trobada d’Espeleòlegs
de Catalunya organitzada per la SIS de Terrassa.

Jurat

Secretari: Salvador Vives
Membres:

Simposi "L'Ager tarraconensis, paisatge, poblament, cultura i història".

28 i 29 de setembre de 2010


Institut Català d’Arqueologia Clàssica
Tarragona

Com a cloenda del treball «Projecte ager Tarraconensis (PAT). Estudi del paisatge arqueològic antic a la dreta del riu Francolí", es convoca un forum de debat per a tots els grups d’investigació que estan treballant o tenen interès sobre els nombroso temes que giren entorn de l’ager de Tarraco.

L’estudi de la dinàmica del poblament, en relació amb la ciutat romana en què s’integra, s’ha tractat essencialment amb les tècniques de prospecció superficial, prospeccions geofísiques i excavacions arqueològiques. L’estudi de la morfologia del territori ha tingut un paper fonamental a l’hora de conèixer l’articulació. Tot plegat ha necessitat també els estudis paleoambientals, així com els dels naturalistes i geògrafs, que han ajudat a entendre el funcionament del sistema. L’espai ha esdevingut un factor nou de reflexió i d’anàlisi. Totes aquestes dades han estat reflectides en mapes, que s’han gestionat des de sistemes d’informació geogràfics, que permeten anar seguint l’evolució del paisatge com en una successió de fotogrames a través del temps.                              

Per més informació:
info@icac.net

Premi Pau Vila

27è PREMI PAU VILA de recerca sobre Geografia i Ciències Naturals 2010

Convocat pel Centre Excursionista de Catalunya
Secció de Geografia i Ciències Naturals

Termini d'admissió dels treballs : 30 d'octubre del 2010


Pau Vila i Dinarés

Pau Vila i Dinarés (Sabadell 1881 – Barcelona 1980) és considerat el pare i fundador de la Geografia moderna. Fou Pre­sident del Centre Excursionista de Catalunya durant els anys 1931-1934, i President de la Secció de Geografia i Geologia entre 1932 i 1940.

La seva tasca d’investigació i de divulgació va ser molt important. L’any 1905 va fundar l’Escola Horaciana i va participar en nombroses iniciatives vinculades al moviment de renovació pedagògica. L’any 1920 i des de la pedagogia, va iniciar una implicació progressiva en el món de la geografia i ens va deixar un vastíssim llegat en aquest camp, tant pel que fa a la geografia de Catalunya com a la de Llatinoamèrica. Va ser guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i l’any 1979 va ser investit Doctor honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Objectiu del Premi

El Centre Excursionista de Catalunya, per mitjà de la Secció de Geografia i Ciències Naturals, convoca, amb periodicitat bianual, el Premi Pau Vila
en homenatge i memòria d’aquest geògraf eminent amb la finalitat de promoure i estimular l’excursionisme científic.

Bases del Premi

1. Poden optar al Premi tots els socis, sòcies i simpatitzants del Centre Excursionista de Catalunya.

2. El Premi s’ofereix al millor article de recerca, inèdit, sobre geografia o ciències naturals de les terres catalanes.

3. No podran optar al Premi les narracions literàries, els itineraris excursionistes ni els articles a base de bibliografia.

4. Es valoraran, preferentment, els articles redactats en un estil i un llenguatge que, conservant tot el rigor científic, facin possible la comunicació i la transmissió de la realitat geogràfica i naturalística a uns lectors no especialitzats.

Per veure les bases completes del concurs: http://www.cec.cat/
Menú notícies CEC

Acte contra l'abocador de residus a la Mina Berta, dimecres 7 d'abril.


Hola a tothom:

Com sabreu, fa setmanes va sortir la notícia que el tribunal suprem ha resolt a favor de l’empresa FCC el recurs contenciós que fa anys s’arrossega sobre la pedrera Berta, situada entre Sant Cugat i El Papiol i dins del parc de Collserola. Es pretent convertir-la en un abocador de residus amb bales procedents d'ecoparcs, sense tenir en compte que la mina Berta, està excavada en terreny granític, fissurat i a sobre d’un dels aqüífer més importants de l’àrea metropolitana.

Davant d’aquesta terrible amenaça per la nostra estimada Collserola, des del CEPA hem organitzat un acte de divulgació de la problemàtica el proper 7 d’abril a les 19.03 h. al Club Muntanyenc Sant Cugat. Parlaran, a banda de nosaltres, el Jesús Carrera (l'hidrogeòleg que des de la UPC - ara està a l'Institut Jaume Almera del CSIC - va fer l'informe que desaconsellava totalment la ubicació), el José Luís Salazar, de l'AVV Valldoreix Sud i president de la secció de medi ambient del Col•legi d'Advocats de Barcelona, l’alcalde del Papiol, el president de la federació d'AVV de Sant Cugat, la alcaldessa-presidenta de l'EMD Valldoreix i en Pau Pérez, autor de llibres i articles sobre aquest i altres casos com el de l’abocador del Garraf.


Aportació de: CEPA - Ecologistes de Catalunya

Pel.lícula de Marc Navarro "Explorant l'S1"


Dijous 18 de Març a les 20:15, Sant Feliu de Llobregat

l'Espeleogrup Santfeliuenc organitza un cinefòrum obert a tothom amb la pel.lícula Explorant l'S1 de Marc Navarro.

Aquesta serà la darrera oportunitat de veure Explorant l'S1 en pantalla gegant i alta definició abans no estigui disponible en DVD.

L'acte tindrà lloc als Cinemes Cinebaix (Sala 6)
C/ Joan Batllori, 21
Sant Feliu de Llobregat

La Mina Berta: un nou abocador del Garraf?



EL PUNT. Diumenge 7 de març del 2010
Països Catalans. Opinió.


Pau Pèrez de Pedro
Expresident de la Federació Catalana d’Espeleologia


LA PEDRERA BERTA, un altre Garraf és possible

L’autor reclama a Medi Ambient que intervingui per aturar la possibilitat que aquesta antiga mina, situada entre el Papiol i Sant Cugat del Vallès, esdevin-
gui un abocador i provoqui la mateixa
contaminació dels aqüífers i de l’aire que
el del Garraf.



       Halotriquita de la Mina Berta
    

Projecció Ladakh. Vida salvatge al Transhimàlaia


11 de març a les 19:30
Llibreria ALTAÏR,
Gran Via 616 de Barcelona

A càrrec d'Oscar Domínguez


Les imatges són fruit de diversos viatges realitzats els darrers anys per l'autor.

La regió del Ladakh, al nord-est de l’Índia, és una terra freda i desèrtica on no hi arriben les pluges dels monsons. La seva fauna, adaptada a unes condicions extremes, és més propera a la de l'Àsia Central o a la del Tibet. Durant la projecció coneixerem alguns dels animals que habiten en aquests paratges com els bharals, els argalis tibetans o els kiangs i la dificultat que comporta fotografiar-los en estat salvatge.